Laktat dehidrogenaz(LDH) Nedir?
Vücudun hemen her hücre ve dokusunda bulunan enzimdir. Bu enzimin temel amacı vücutta bulunan şekerden enerji elde etmektir. Kalp, karaciğer, akciğer ve kaslarda yüksek miktarda bulunan laktat dehidrogenaz enzimi, pek çok hastalığın ve bazı kan hastalıklarının araştırılmasında kullanılır.
LDH Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
LDH yüksekliği, test için belirlenen referans değerlerin üzerinde sonuç alınması anlamına gelir. Laktat dehidrogenaz değerindeki az miktardaki yükseklik genellikle herhangi bir sağlık problemine işaret etmez. Bu durum, spor ve ağır egzersizler sonrasında oluşabileceği gibi soğuğa maruz kalındığında da oluşabilir. Yapılan total LDH testinde, farklı LDH izoezimlerinde var olan yükseklik, bir hastalığın habercisi olabileceği gibi hücre ve doku hasarlanmasının sonucu olarak da görülebilir. LDH yüksekliği nedenleri ya da farklı bir deyişle, LDH yüksekliğine yol açan bazı rahatsızlıklar aşağıda listelenmiştir:
Testis ve lenfoma kanseri gibi bazı kanser türleri
Beyin damarlarında var olan problemlere bağlı olarak gelişen inme ve SVO gibi rahatsızlıklar
Ensefalit
Karaciğer hastalıkları
Böbrek hastalıkları
Kalp hastalıkları
Akciğer embolisi
Kas distrofisi
Pankreatit
Hemolitik anemiler
Pernisiyöz anemi
Öpücük hastalığı
Menenjit
İskemi
Pnömoni
Kemik kırıkları
Kas zedelenmeleri
Tansiyon düşüklüğü
Enfeksiyonlar
Bazı kronik hastalıklar
Bazı ilaç türlerinin kullanımı
LDH Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
Referans değerlerin altında olması, LDH düşüklüğü olarak tanımlanır. LDH düşüklüğü yaygın görülen bir durum olmamakla birlikte, tek başına bir sorunun varlığı olarak da kabul edilmez. Aşırı miktarda C vitamini alınması, LDH düzeyinin düşmesine neden olan faktörler arasındadır. Genetik yatkınlık da LDH düzeyinin düşük olmasına neden olabilir. Laktat dehidrogenaz düzeyi düşük olanlar, genellikle kendilerini yüksek tempo gerektiren fiziksel aktiviteler sırasında yorgun hisseder.
Kas tutulması, kramp ve kas ağrısı LDH düşüklüğüne bağlı olarak yaygın görülen semptomlardandır.