BLOG
Sizler için derlediğimiz faydalı yazıları buradan okuyabilirsiniz
Doğum İçin En Güvenli Yaş Aralığı Nedir?

Günümüzde özellikle büyükşehirlerde yaşayan kadınlar, gerek ekonomik koşullar, gerekse kariyer yapma gibi nedenlerle anne olmayı ileri yaşlara erteleyebiliyor. Peki, doğum için en güvenli yaş aralığı nedir?

Macaristan’ın Semmelweis Üniversitesi’nden bilim insanları yaptıkları araştırmada bu sorunun yanıtını aradı ve kadınların çocuk sahibi olması için en güvenli yaş aralığını ortaya koydu.

Bilim insanları, 1980 ile 2009 yılları arasında doğum yapmış 31 bin 128 kadının verilerini, anne yaşı ile bebeklerde genetik olmayan doğum anomalileri arasındaki ilişki bağlamında inceledi.

Doğum anomalilerinin "en az görüldüğü 10 yıllık yaş aralığı"nı belirlemeye çalışan araştırmacılar, 23-32 yaş aralığının gebelik için ideal yaş aralığı olduğunu tespit etti.
Araştırma ayrıca, annenin yaşı arttıkça bebeklerde down sendromu, kalp hastalığı, dudak ve damak yarığı gibi durumların yaşanma ihtimalinin arttığını buldu.
Dudak ve damak yarığı görülme riski genç yaşta doğum yapan annelerin bebeklerinde yüzde 9 olarak tespit edilirken, 32 yaş üstü gebeliklerde ise bu riskin yüzde 45 oranında olduğu ifade edildi.
Doğuştan sindirim sisteminde bozukluk riskinin, genç yaşta doğum yapan annelerin bebeklerinde 23-32 yaş aralığına göre yüzde 23 fazla, 32 yaş üstünde doğum yapan kadınların bebeklerinde ise bu oranın yüzde 15 fazla olduğu tespit edildi.
Daha önce yapılmış araştırmalar genetik bozukluklar ile anne yaşı arasındaki ilişkiyi doğrularken, kromozomal olmayan anomaliler ile anne yaşı arasındaki ilişki üzerine çalışmaların eksikliği hissediliyor.


Kaynak: NTV

Devamını Oku
Doğum İçin En Güvenli Yaş Aralığı Nedir?
Pıhtı Tehlikesine Dikkat!

Hayati organlardaki damarlara pıhtı atması, en sık rastlanan ölüm nedenlerinden biri. Uzmanlar, tehlikenin yaşla birlikte arttığını ve düzenli aralıklarla sağlık kontrolünden geçilmesi gerektiğini söylüyor.
Pıhtı atması, kanser, bulaşıcı hastalıklar ve trafik kazalarından sonra en sık rastlanan ölüm nedeni olurken, bağırsak, karaciğer ve akciğer damarlarında görülen pıhtı, uzuv kayıplarıyla da sonuçlanabiliyor.

Antalya'da düzenlenen ASVS 2023 Kongresi'nde, 30 ülkeden 1600 cerrah, pıhtıya bağlı tehlikeleri masaya yatırdı.

Özellikle aort damarındaki tıkanıklığa karşı önemli uyarılarda bulunuldu.

Uzmanlar, yaşla birlikte vaka oranının arttığını söylerken, gençlerde de görülebildiği halde 65-74 yaş arası kişilere baktığımız zaman 100 binde 55 gibi bir görülme sıklığı olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanlar ayrıca uzun süre oturmamak ve ayakta durmamak gerektiğine de dikkat çekti.

Bin kişiden birinde bacaklardaki ana damarlarda pıhtı oluştuğu, bu pıhtının akciğere ulaşma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi.

Bu nedenle düzenli aralıklarla sağlık kontrolü önerildi.

Kaynak: NTV

Devamını Oku
Pıhtı Tehlikesine Dikkat!