Trigliserid Nedir?
Kanınızda yer alan bir tür (lipid) yağdır .Vücut aldığınız ve hemen kullanılmasına gerek olmayan kalorileri, trigliseride dönüştürerek yağ hücrelerinde depolar. Uzun süreli açlık durumu, çok enerji sarf ettiren spor, hormon üretimi gibi durumlarda vücutta depo edilen trigliseridler kullanılır.
Kısacası ,trigliseridler vücutta gerekli durumlarda kullanılmak üzere yağ hücrelerinde depolanır ve gerektiğinde enerjiye dönüştürülerek vücutta bulunan görevlerini yerine getirirler.
Trigliserid Neden Yükselir?
Hiper trigliseridemiye neden olan faktörler kişiden kişiye farklılık göstermektedir.
Yüksek tansiyon,
Kalp rahatsızlıkları,
Böbrek hastalıkları,
Akut hepatit,
Diyabet (şeker hastalığı),
Tiroid hastalıkları (hipotiroidizm),
Karaciğer rahatsızlıkları,
Cushing Sendromu,
Akromegali gibi hastalıklar.
Kalıtsal hiper trigliseridemi, kalıtsal disbetalipoproteinemi, lipoprotein lipaz eksikliği, tip 3 hiperlipoproteinemi, tip 5 hiperlipoproteinemi gibi genetik nedenler.
Trigliserid Düşüklüğü Nedir?
Kan dolaşımındaki trigliserid seviyelerinin normal kabul edilen değerinden daha düşük olmasıdır. Trigliserid düşüklüğü genellikle nadir görülen bir durum olsa da, yetersiz beslenme ve bazı sağlık sorunları trigliserid düşüklüğüne neden olabilir.
Trigliserid Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu pek çok maddenin eksikliğinde olduğu gibi trigliserid düşüklüğünde de başta halsizlik olmak üzere çeşitli semptomlar oluşur. Trigliserid düşüklüğüne bağlı olarak oluşan belirtiler şöyle sıralanabilir:
Aşırı zayıflık:
Trigliseridler vücudun enerji depolarından biri olduğu için düşük trigliserid seviyeleri enerji eksikliğine ve zayıflığa neden olabilir.
Yorgunluk ve halsizlik:
Trigliseridlerin verdiği enerji eksikliğinden dolayı oluşan diğer belirtilerde yorgunluk ve halsizliktir.
Duygusal değişiklikler:
Bazı kişilerde düşük trigliserid seviyeleri duygusal değişikliklere yol açarak depresyon, anksiyete, sinirlilik ve odaklanma güçlüğü gibi durumlara neden olabilir.
Cilt sorunları:
Trigliseridler, cildin nemlenmesini ve sağlıklı kalmasını desteklediğinden düşük trigliserid seviyeleri ciltte kuruluk, kaşıntı, deri döküntüleri veya hassasiyete yol açabilir.
İmmün sistem sorunları:
Trigliseridler, bağışıklık sisteminin düzgün işleyişine katkı sağladığından düşük trigliserid seviyeleri, bağışıklık sistemi fonksiyonlarının etkileyerek enfeksiyonlara karşı direnci azaltabilir.